Menu

Tour de France

Ett av världens mest omtalade cykellopp är definImage result for Tour de Franceitivt det som hålls i Frankrike varje sommar, nämligen Tour de France. Det här är en riktig folkfest som lockar folk från hela världen. Inte minst finns det folk som reser långt för att få en glimt av de som cyklar, det finns även cyklister som färdats över hela jorden för att ta sig hit. Men man får se till att man är ute i god tid om man ska se något för det är riktigt mycket folk som står utmed vägen. Särskilt många är det vid målgången.

Lång historia i dessa vackra franska landskap

Tour de France har faktiskt funnits i över 100 år! Är inte det fantastiskt? Den första upplagan var redan 1903 i juli. Och sedan dessa har det blivit en tradition vi inte kan eller vill leva utan. Det officiella namnet är Le Tour de France, men det finns faktiskt även ett smeknamn vilket är lite roligt. Smeknamnet är nämligen La Grande Boucle. Den första att ta hem en seger i loppet som hölls år 1903 var fransmannen Maurice Garin. Och tur var väl det att fransmännen fick vinna sitt eget lopp när det hölls för första gången.

Olika etapper

Det finns olika etapper i den här cykeltävlingen och de ser ut på olika sätt. En del är på raksträckor medan andra handlar om att man ska “klättra” i bergen i Alperna. Det är en fantastiskt stor utmaning för de som cyklar och absolut ingenting för en nybörjare eller amatör. Det finns totalt 21 etapper som cyklisterna ska ta sig igenom och tävlingen håller i sig i nästan två hela veckor. Man kan förstå att det här är en ordentlig kraftansträngning för de som cyklar. Det krävs att man äter ordentligt och får tillräckligt med sömn för att orka.